hauptwerk

Het belangrijkste orgel in elke kerk is het pijporgel dat te koop is. Het is het enige orgel dat bijna elke organist in elke kerk gebruikt. Maar waarom?

Er zijn een aantal redenen en hier zijn er enkele.

Geluidskwaliteit: Het belangrijkste orgel is het pijporgel dat te koop is omdat het de beste geluidskwaliteit heeft in vergelijking met andere soorten orgels. Waarom? Welnu, sommige geluiden van het gerenoveerde hoofdorgel zijn digitaal gesampled, geproduceerd door een luidspreker in plaats van een originele orgelpijp, wat betekent dat wanneer de orgelspeler de toetsen aanraakt om bijvoorbeeld een gong of iets anders te roepen, de mensen in de pew hoort een digitaal verwerkte versie van het geluid. Dit is veel soepeler dan het originele pijporgel en veel realistischer in uitvoering. En vergeet niet, dit klinkt ook goed in de oren van de gemeente!

Intonatie en toonkwaliteit: dit is een andere zeer belangrijke factor waar veel kopers naar kijken als ze overwegen een gebruikt hoofdorgel aan te schaffen. Behalve dat ze worden gedigitaliseerd, kunnen digitaal gesamplede geluiden verfijnder en gelaagd worden, en dit voegt diepte en rijkdom toe aan het instrument. De pijpen bespelen ook meer instrumenten dan vóór de digitalisering. Ze kunnen nu basnoten, hoge tonen en hoge tonen spelen, net als een viool.

Programmeerbare stop- en toonhoogteregelaars: de meeste organisten willen een breed scala aan articulatie- en tooninstellingen, zodat ze het geluid van het instrument kunnen veranderen afhankelijk van wie er speelt, waar ze spelen en wat voor soort muziek ze spelen. De nieuwe modellen pijporgels die te koop zijn, bieden programmeerbare registers van zeer hoge kwaliteit en toonhoogteregelaars die dit mogelijk maken. Sommige hebben zelfs LADSPA (radio) spraakbesturing.

Windladen: De meeste orgelspelers gebruiken open stemmingen met staalsnarige gitaar en open stemmingen met nylon snarige gitaar. Maar niet alle spelers doen dat. Sommige vocalisten gebruiken nog steeds graag stalen tonale afwerkingen op hun pijpen. Daarom hebben fabrikanten windladen aan de beschikbare modellen toegevoegd. Er zijn verschillende soorten windladen, waaronder virtuele windladen. Met een virtuele windlade kunt u met een andere speler op de computer meespelen, die beide dezelfde toon en toonafwerking hebben als het eigenlijke hauptwerk orgel.

Dit zijn drie van de belangrijkste kenmerken die kopers zullen opmerken als ze naar een orgel kijken dat te koop staat. Maar er zijn nog enkele andere factoren die hun keuze kunnen beïnvloeden, zoals prijs en beschikbaarheid. Te koop aangeboden organen met deze kenmerken zijn meestal zeer gewild. En aangezien ze zo wenselijk zijn, zijn de meeste orgelhandelaars gespecialiseerd in slechts één of twee soorten. Als je een serieuze speler bent, wil je voor een instrument gaan met de functies die in dit artikel worden genoemd.

 

 

Probeer deze website: https://www.noorlanderorgels.com/