Een van de meest gestelde vragen van huizenkopers is: “Wat is de marktwaarde van mijn huis?” Het is een vraag waar iedereen een antwoord op wil. Marktwaarde is een schatting van de waarde van de woning op basis van de huidige prijzen in uw buurt. Maar hoe weet u of u een eerlijke prijs krijgt of niet? Welnu, hier zijn enkele tips die u kunt gebruiken als u uzelf afvraagt: “wat is uw huis waard?”

Het eerste waar u rekening mee moet houden, is de huidige staat van uw huis. Tegenwoordig is het onmogelijk om een huis te verkopen voor wat het waard is zonder inspectie. Een makelaar kan u vertellen hoeveel uw huis waard is op basis van recente verkopen. Als de huidige waarde van uw buurt de afgelopen maanden is gedaald, dan is de kans groot dat uw woning inderdaad minder waard is dan voorheen. Er zijn ook verschillende websites die waardeschattingen van onroerend goed aanbieden; u kunt dit als richtlijn gebruiken bij de vraag “wat is mijn huis waard?”

Om erachter te komen hoeveel uw woning waard is, heeft de makelaar een kopie nodig van uw recente woningwaardetaxatie. Zij zullen vervolgens de taxatie beoordelen om de huidige marktwaarde van uw woning te bepalen. Nu u de huidige waarde van uw huis kent, kunt u erachter komen hoeveel uw huis waard is door contact op te nemen met een plaatselijke taxateur.

Helaas wordt niet elke woning op dezelfde manier getaxeerd. Er zijn verschillende methoden die makelaars gebruiken bij het bepalen van de woningwaarde. Makelaars in onroerend goed verzamelen informatie uit verkoopprijzen in kranten, onroerendgoedtijdschriften en online verkoopprijzen. De taxatie bepaalt de woningwaarde door te kijken naar de staat van de woning, vergelijkbare woningen in de directe omgeving en andere factoren. Het houdt ook rekening met de geschatte belastingen, verzekeringen en de kosten van de vereniging van huiseigenaren. Al deze dingen kunnen een enorm verschil maken in wat mijn huis waard is.

Gelukkig zijn er websites beschikbaar waarmee iedereen zijn eigen huiswaarde-schattingen kan krijgen op basis van verschillende methoden. Deze websites bieden schattingen van de woningwaarde op basis van de verkoopprijs, staat en grootte van de woning. Door deze tools te gebruiken, kan iedereen precies te weten komen wat zijn huis waard is. Dit is een buitengewoon handige prijstool, vooral voor nieuwe kopers die niet altijd veel informatie hebben over de werkelijke waarde van hun huis.

Een andere geweldige website die schattingen van de huiswaarde biedt, is watismijnhuiswaard.com. De service van Dossman biedt kopers een gemakkelijke manier om erachter te komen wat hun huis echt waard is. Door te kijken naar de marktwaarde en het aantal kamers, kunt u bepalen hoeveel uw woning werkelijk waard is. Als u bovendien naar uw hypotheekleningsinformatie kijkt, kunt u zien of u dicht bij uw hypotheekrente zit of niet. Dit helpt u bij het budgetteren voor uw toekomstige aanbetalingen en rentebetalingen. Door gebruik te maken van de diensten van Dossman, kunt u een nauwkeurige schatting krijgen van de huidige marktwaarde van uw woning.